Openheid bij de overheid

Het laatste jaar is er in het buitenland een interessante beweging begonnen. Een beweging die meer openheid wil van de overheid (zoals de Open Government Working Group), die meer vrije toegang wil tot allerhande data(-sets) van de overheid. In de VS is er, op initiatief van Barack Obama, Data.gov. In Nederland heb je onder andere Hack de Overheid en bij uitbreiding ook Ambtenaar 2.0. In het Verenigd Koninkrijk is men ook bezig aan het open maken van data. Men maakt er blijkbaar gebruik van het internationale Comprehensive Knowledge Archive Network (CKAN), een project van de Open Knowledge Foundation.

Op vlak van de Europese Unie is er The Open Declaration, een tekst geschreven door enkele Europeanen die aandringen op een vernieuwing van de “public sector”:

The needs of today’s society are too complex to be met by government alone. While traditional government policies sought to automate public services and encourage self-service, the biggest impact of the web will be in improving services through collaboration, transparency and knowledge-sharing.

Europe should grasp this opportunity and rebuild the relationship between citizens and the state by opening up public institutions and by empowering citizens to take a more active role in public services.

As citizens, we want full insight into all the activities undertaken on our behalf. We want to be able to contribute to public policies as they are developed, implemented, and reviewed. We want to be actively involved in designing and providing public services with extensive scope to contribute our views and with more and more decisions in our hands. We want the whole spectrum of government information from draft legislation to budget data to be easy for citizens to access, understand, reuse, and remix. This is not because we want to reduce government’s role, but because open collaboration will make public services better and improve the quality of decision-making.

Deze tekst werd geschreven in het kader van de Raad Van Europa die in november bij elkaar komt, en het beleid op vlak van e-government voor de komende drie jaar zal bepalen. Uw taak: de declaratie lezen en goedkeuren!

In België is deze beweging minder aanwezig. Op CKAN vindt je voor “belgium” maar enkele data-sets, in PDF (dus niet zozeer machine-readable). En niet alle data-sets hebben een open licentie. Het waarom daarvan ontgaat me toch een beetje.

Er is hier ook een Open Source User Group for Public Servants, maar die heeft mijn inziens een verkeerde URL gekozen. De site gaat niet zozeer over een open overheid, maar wel over het gebruik van Free/Libre Open Source Software binnen die overheid. Dit is ook aan te moedigen, maar men zal snel vervallen in een religieuze discussie.

Maar waarom zou men open informatie willen van zijn overheid? Bijvoorbeeld om ons eigen leven makkelijker te maken! Recent werd nog een iPhone applicatie die toeliet om treinritten met de NMBS te plannen verwijderd uit de Apple App Store. In Londen is er bijvoorbeeld Nearest Tube, een iPhone applicatie die met behulp van augmented reality de dichtstbijzijnde metro-stations toont.

Een voorbeeldje dat we kunnen catalogeren onder de noemer “nice try” is de mobile mapping data en de verkeersbordendatabank. Als je die mobile mapping data dan wil bekijken in de Google Maps mash-up, dan krijg je geen verkeersbord te zien… Oplossing: maak die mobile mapping data toegankelijk in JSON of XML-formaat, en laat “het volk” betere (of überhaupt werkende) interfaces maken.

Besluit: onze overheid stelt wel data beschikbaar, maar

  1. niet altijd in machine-readable form (FFS, een PDF?) en
  2. niet altijd in een geschikte licentie (dikwijls ligt dit aan het feit dat privé-firma’s meegewerkt hebben aan projecten, en de overheid zich heeft laten ringeloren in het contract met die firma’s).

PS: de site van Het Staatsblad mag ook wel eens geüpdate worden.

PPS: liefste Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (check it out, gewestplannen en al!), hou in godsnaam op met dode links (alhier gevonden)!

PPPS: openheid hoeft niet alleen bij de overheid, ook bij privé-firma’s kan dit handig zijn. Bijvoorbeeld coördinaten van bankautomaten. Handig als je in een vreemde stad of gemeente bent!

One thought on “Openheid bij de overheid

  1. We mogen hopen dat ook webbouwers zich hier bewust van zijn of worden. Zij kunnen een gerichte aanzet geven naar de ambtenarij door hun visie hierover te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s