Zot idee: betere weersvoorspelling

Ik heb nog geen market research gedaan en het idee kwam pas gisteravond in me op toen we aan het bbq’en waren terwijl op twitter overal te lande gewag gemaakt werd van buien en onweders: misschien moeten we een wat dikbezaaider netwerk van weerstations hebben, pakt op elke hoek van elke vierkante kilometer. Misschien zelfs nog fijner? Niet elke node hoeft trouwens op een regelmatige mesh te liggen.

Dit is trouwens de huidige situatie in België (bron):

Synoptisch netwerk van weerstations van het KMI

Synoptisch netwerk van weerstations van het KMI

En verder zijn er nog een 270 tal externe weerstations die dagelijks of maandelijks gegevens doorsturen naar het KMI (maar dus niet real-time):

Het klimatologisch waarnemingsnetwerk van het KMI.

Het klimatologisch waarnemingsnetwerk van het KMI.

Elk weerstation rusten we uit met

 1. een windmeter (richting en snelheid)
 2. een drukmeter
 3. een pluviometer
 4. een 360° HD webcam
 5. een zonnepaneel
 6. een batterij
 7. een 3G-modem om alles door te sturen naar een centrale server (bvb elke 30 seconden de historiek van de samples)

Weerstations hoeven trouwens niet op de grond gestationeerd te zijn: we kunnen AUAVs (ook wel bombastisch “drones” genoemd in de mainstream media; die eerste A staat trouwens voor “autonomous”) inzetten om metingen te doen in hogere luchtlagen. Bij de KHBO maken ze er blijkbaar eentje.

Met wat matig geavanceerde wiskunde (splines, time series, neurale netwerken en LS-SVMs bijvoorbeeld?) en fysica kunnen we dan (na een leerperiode) veel nauwkeuriger zeggen dat er daar en daar moet opgepast worden voor hevige wind en regen en god weet wat voor onweder. Hell, ik plak er de term big data op en we bouwen een Storm (ha!) topologie om al die gegevens in real-time te verwerken!

Advertenties

4 thoughts on “Zot idee: betere weersvoorspelling

 1. Meten kan, maar weer is nog steeds moeilijk te voorspellen. En dat voorspellen is nu net wat mensen willen weten. Krijg ik een voorspelling voor regen in Antwerpen, dan kan het nog steeds drash zijn om de hoek en bij mij droog blijven. Je moet al rekening houden met regenval en windrichting tussen wolk en bodem. Daar zijn jouw drones wel handig. Maar een groot deel blijft nog letterlijk nattevingerwerk.

 2. Yep, gisterenavond was ik dat onweer al even in het oog aan het houden. Ipv. de gewone ZW-NO beweging (waarbij dit over limburg ging gaan), is het onweer plots het noorden opgegaan en is dan ook recht over Lier-Ranst gekomen (terwijl ik het eerst zuidelijk had zien passeren). In de strook tussen ranst en broechem was het een waar slagveld van omgewaaide bomen, terwijl er nergens anders schade is van dit onweer.

  Het weer is zo onvoorspelbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s