Maria, Magda en Lena

Een prijs op iets zetten is niet zo evident als het lijkt. Je hebt de kost van de onderdelen, en de kost van de tijd om die onderdelen in mekaar te zetten (hoeveel per uur? 10 euro? 20 euro? 100 euro?). En dan heb je nog de “kost” van wat je wil overhouden, de winst. Dat lijkt evident.

Maar je kan ook omgekeerd te werk gaan: hoeveel zou iemand voor dit product willen betalen? 4 euro voor een pint? 10 euro voor een uurtje parkeren? 100 euro voor een vlucht naar Barcelona? 21.000 euro voor een BMW 1? 100.000 euro voor 2 uurtjes 2 Many DJ’s op je festival? Of why not een miljoen euro voor een schilderij van 200 jaar oud?

Zo ging ik laatst naar een vernissage van een nieuwe collectie kunstwerken in een Brusselse gallerij. De kunstwerken waren best wel geniale kartonnen versies van Afrikaanse maskers, ik ben nog steeds fan van Maria, Magda en Lena (3 maskers op 3 Minnie Mouse’s) en ook wel van Romeo & Julliet.

Outofthebox

Maria, Magda en Lena kan je apart krijgen voor 560 euro, tesamen voor de luttele som van 1500 euro (een vrij gemiddeld maandloon voor de meeste mensen die ik ken). “Ik vind ze wel mooi, maar zo duur,” zei ik. “Dat is omdat de kunstenaar ze eigenlijk liever zou bijhouden,” zei de dochter van de gallerijhoudster.

Ook die gedachtengang vind ik mooi.

Advertenties

One thought on “Maria, Magda en Lena

  1. Creatief. En naar de kostprijs van de grondstoffen moet je niet meteen kijken om de waarde te kunnen inschatten. In Afrika en Azië zijn er kinderen die ook kunst maken met afval dat ze op straat vinden. Die grondstoffen zijn op zich ook niets waard, maar het resultaat is er.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s