Huizen & belastingen

U zo af en toe eens bezighouden met huizen te kopen en zo, dat verankert uw rijkheidsgevoel altijd stevig in de grond. Niet dat ik al huizen koop, laat staan één, maar ik hou mijn ogen toch al eens open. En dan ween ik wat omdat het zo duur is. Gelukkig is de staat er nog!

Ik zeg gelukkig, want via de belastingen laat de overheid toe om wat te recupereren van het geld dat ge aan de banken geeft om uw lening te vergoeden. Een rekenvoorbeeldje:

  1. Stel, je krijgt wat geld van je ouders en moet maar 100.000 euro meer lenen om je huis te kunnen kopen.
  2. Je kijkt eens rond op het internet, en je twijfelt tussen een vaste rentevoet op 20, 25 of 30 jaar. Dan bedraagt – bij BNP Paribas Fortis – de maandelijkse (jaarlijkse) aflossing 666,82 (8.001,84), 603,15 (7.237,8) respectievelijk 559,29 (6.710,76) euro. Blijkbaar varieert de officiële rentevoet naargelijk de looptijd van de lening. In dit geval is dit 5,25%, 5,45% respectievelijk 5,50%.
  3. Bij het opmaken van een hypothekaire lening komt er een notaris kijken. Die krijgt daar ook nog enkele duizenden euro’s voor, afhankelijk van hoeveel je leent. Voor dit bedrag zou dat iets van 3.000 euro zijn, voor 200.000 euro zit je al aan 4.700 euro. Was ik maar notaris geworden!
  4. Voor een enige en eigen woning krijg je – per persoon – wat geld van de belastingen terug. Dit zou – sinds dit jaar, want vroeger hing dit af van de belastingschaal waar je in zat – 45% van 2.000 (+ 700 euro de eerste 10 jaar van de looptijd van de lening) zijn. Dit komt dus neer op iets van een 1.300 euro dat je per jaar terug krijgt van de belastingen, omdat je geld geleend hebt om een woning te kopen. (Ik moet dit nog eens op een site verifiëren). 1.300 euro, voor sommigen is dat een maandloon, voor anderen twee weken werken. Voor nog anderen een week. Of nog: als je 100.000 euro geleend hebt, dan betaalt de staat jaarlijks twee van je maandelijkse aflossingen terug.

Je moet het maar weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s