Informatie

Het Rekenhof wist gisteren te melden (PDF van het persbericht alhier) dat de pensioenkosten de pan gaan uitswingen (omdat een ganse hoop babyboomerambtenaren op pensioen gaan, en het budget voor de pensioenen dus gaat moeten groeien).

Het Rekenhof bracht dus gisteren zijn 168e Boek van het Rekenhof uit, een klepper van 2 volumes die niemand, laat staan een journalist, gelezen heeft. Het persbericht is 7 bladzijden lang, en op de laatste bladzijde staat een stukje over de stijgende pensioenlast.

Dát is in de pers gekomen. Wat er allemaal misloopt bij het Fedcom-project níet.

Wat er nergens vermeld wordt is dat er logischerwijze een dalende loonlast moet zijn, want die werkende mensen stoppen met werken en krijgen een pensioen dat lager is dan hun loon.

Wat ook nergens getoond wordt in wat naar ons gecommuniceerd wordt, is een grafiek die toont hoe dat uitbetaald geld zich allemaal verhoudt in de verschillende categoriën van werkend (en niet-werkend) volk (please correct me if I’m wrong).

Bij wijze van voorbeeld hieronder een Excel grafiek met statistieken die ik uit mijn shiny hairy yellow arse getrokken heb. Ik heb enkel de 1e pijler (pensioen dat je van de staat krijgt) getoond, er zijn ook nog een 2e en 3e pijler die je pensioen kunnen aanvullen (pensioenspaarformules). Werknemers hebben doorgaans via hun werkgever een 2e pijler die hun pensioen aanvult. En je kan dan zelf bij de bank nog een pensioen opbouwen in de derde pijler.

Pensioenen

Mocht er iemand tijd en zin hebben om echte waarden te zoeken en te publiceren in grafiekvorm (hallo journalisten!), be my guest!

A picture is worth a thousand words.

Voor de ministers: er bestaat iets als SlideShare, je kan daar PowerPoints en Keynotes uploaden!

Advertenties

2 thoughts on “Informatie

  1. Volgens mij maak je hier weer de (logisch voor werknemers) typische denkfout: je denkt alleen aan het loon/pensioen dat uitgekeerd wordt aan de werknemers/gepensioneerden.

    Boven op elk loon betaalt de werkgever ook nog eens rsz-bijdragen; elke werknemer betaalt van zijn loon ook rsz-bijdragen (je ziet dat niet, omdat je netto alles op je rekening krijgt).

    Het gaat dus niet alleen over de uitbetaalde loonmassa, maar ook over de derving van rsz-inkomsten. Waar tenslotte de pensioenen van betaald worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s