Tegen de schenen schoppen

Ik denk dat we eind 2005, begin 2006 mogen schrijven. Ronny Belmans, professor Energie aan de K.U. Leuven en voorzitter van een of andere bestuursraad bij Elia, vertelt in de les over elektrische energie.

Hij vertelt dat de markt geliberaliseerd/geprivatiseerd wordt. Dat dat eigenlijk niet zo simpel is om goed te doen, dat je productie, distributie, transport en verkoop opsplitst en in enkele van die opgesplitste delen concurrentie kan laten spelen zodat de prijs daalt.

Hij vertelt ook dat de politici die er iets over te zeggen hebben (Freya was blijkbaar toen ook al aan de macht) er niet veel kaas van gegeten hadden.

Uit het hoofd getekend: de elektriciteitsmarkt. Zoek de fout.

Uit het hoofd getekend: de elektriciteitsmarkt. Zoek de fout.

Vroeger was het van producent naar verbruiker éénrichtingsverkeer. Hier en daar was er wel een bedrijf dat zelf generatoren had (denk een Sidmar), maar van zonnepanelen en windmolens in de normale mens zijn hof was er geen sprake. Elektriciteit werd opgewekt in een random centrale, werd getransformateerd naar 10.000 V omdat je dan met veel minder transportverliezen zit (als ik het mij goed herinner zou je bij 230 V 60% van het overgebrachte vermogen verliezen) en dan in de verschillende dorpen terug naar 230V gebracht zodat de mensen thuis hun tv gewoon in de stekker konden steken.

Wat we nu meemaken met de lokale productie (zonnepanelen en windmolens en warmtenetten in de grond in Jan met de Pet zijn hof) is dat de lokaal aangemaakte elektriciteit terug naar het net vloeit. Probleem: die transformatoren zijn daar niet op voorzien, die bekabeling is daar niet op voorzien, waardoor je met inefficiënte netten te maken krijgt: de kabels gaan kapot van de warmte.

Enfin: de blauwpaarsegroene politici dachten toen mee te reizen met de groene golf, innovatie aan te sporen en mensen aan te moedigen van allemaal vollenbak zonnepanelen en windmolens in den hof te zetten. Vooral zonnepanelen dan, want die waren blijkbaar minder storend voor het oog. De distributeur moest zijn plan maar trekken en de markt zou wel spelen en we zouden wel goedkoper uitkomen want aja, de energiemarkt werd geliberaliseerd en dat was goed.

Niet dus.

(lees: meer ingenieurs in de politiek, pretty please)

4 thoughts on “Tegen de schenen schoppen

 1. Waar dit hele model geen rekening mee houdt is dat lokale productie ook lokaal kan geconsumeerd worden, en dat die helemaal niet over die transformatoren moet, zolang de consumptie maar groter is dan de lokale productie. Het hele probleem is dat er geen lokale stokage voorzien is, zodat er inderdaad bij overdadige productie terug naar het net naar andere (negatieve) gebruikersgroepen moet doorgegeven worden. Die transformatoren of kabels gaan echter geen graad warmer worden omdat “de elektronen de andere richting uitgaan”.

 2. Eigenaardig dat de voorzitter van de raad van bestuur van Elia(1) – de Belgische beheerder van het hoogspanningsnetwerk(2) – commentaar heeft op deze evolutie aangezien hij zelf zeer goed weet dat dit smart grid de toekomst(3) is.

  Is de ontwikkeling van een smartgrid mogelijk? Wellicht.
  Is het de taak van de minister om technische problemen op te lossen? Nee.
  Probeert hij te waarschuwen omdat de netwerkbeheerder te weinig geld krijgt om de nodige investeringen te doen? Mogelijk. Neem een nummertje.

  Om maar te zeggen dat ik de kritiek op de politici nogal gemakkelijk vind. Blauwpaarsgroen heeft – en Ronny Belmans is het daarmee eens – de juiste beslissing gemaakt en duwt de evolutie in de juiste richting.

  Dat er iets schort aan de financiering en dat dit de zoveelste liberalisering is die minstens evenveel problemen maakt dan ze oplost, daar valt wellicht weinig op af te dingen.

  Dat de politiek meer ingenieurs kan gebruiken … misschien, maar niet noodzakelijk als minister. Een goede netwerker met een serieuze dosis gezond verstand geruggesteund door goede ingenieurs op het kabinet en in de administratie lijkt me wellicht een beter recept dan micro-managende ingenieurs aan het stuur.

  (1) http://www.linkedin.com/pub/ronnie-belmans/4/747/17a
  (2) http://www.elia.be/
  (3) http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=8&sqi=2&ved=0CEgQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.erranet.org%2Findex.php%3Fname%3DOE-eLibrary%26file%3Ddownload%26id%3D6641%26keret%3DN%26showheader%3DN&rct=j&q=ronnie%20belmans&ei=dBOWTZe7JI2dOujUzbIH&usg=AFQjCNFV_OuTXwNVo7vaI_BsKA4UmncHlg&sig2=5LepuToD_rD41tZfgwdY3Q&cad=rja

 3. Dirk: die verliezen moeten toch ergens naartoe gaan?
  Nick: zoals Dirk al aangaf zit het probleem niet zozeer bij het hoogspanningsnetwerk, maar wel bij het laagspanningsnetwerk (Eandis en co).

  Prof Belmans had geen commentaar op smartgrids an sich. Voor de rest was mijn punt vooral uw vierde en vijfde paragraaf. 🙂 (uw laatste zin is wel enorm optimistisch)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s