Kiezersbedrog

“Vuilen tsjeef!” “Rosse sos!” “Kiezersbedrog!”
– het volk

Ik denk dat we een van de weinige keren meemaken dat de politici geen fundamenteel kiezersbedrog willen doen. Het is precies echt nooit goed in dit apenland.

De NMBS is trouwens vooruitziend: voor de neutrale (nou ja, een brief aan Bart De Wever citeren vind ik niet echt neutraal meer, maar bon, ze hebben er ondertussen al “(maar die geldt voor alle politici)” achter gezet) betoging van aanstaande zondag worden extra treinen ingelegd. Na het delen van dit heuglijke nieuws (een vooruitziende NMBS is toch heuglijk nieuws?) op Twitter werd me al gauw medegedeeld dat er nog steeds pendelaars ’s ochtends – tot in het toilet toe – moeten rechtstaan omdat er niet voldoende wagons voorzien zijn…

Elders (bij een van de organisatoren van de betoging/mars aanstaande zondag) lees ik dat er al 200 dagen geen regering is. Dat is dan weer nonsens, er is nooit “geen regering”. Je hebt ofwel een regering met volledige bevoegdheid, ofwel een ontslagnemende regering (die van lopende zaken). Dat je de huidige regering een stilstaande regering zou noemen, tot daar aan toe, maar ze gewoon negeren, dat gaat er toch wat over. Het illustreert de zin voor drama, populisme en grootheidswaanzin van de organisatoren. Dankzij de deskundige (een dikke vette *kuch*) regionalisering van bevoegdheden hoeven we ons nog minder zorgen te maken, want de helft (correct me if I’m wrong) van de bevoegdheden zitten al bij de regio’s en gemeenschappen. En de administraties blijven ook aan de slag.

Nee, na veertig jaar halfslachtige oplossingen is het stilletjesaan tijd om er de grove borstel door te halen. Het kan toch niet dat de écht goede werking van ons land wordt geblokkeerd omdat een bende omhooggevallen politici denken dat ze  nog steeds ongrondwettelijke toestanden zoals de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde kunnen laten bestaan? Waarom is het zo moeilijk om BHV simpel te splitsen? Waarom moet daar een uitbreiding van Brussel tegenover staan? Waarom mogen daar dan geen garanties van goed bestuur tegenover staan?

Los BHV op (en dat is een gedeelde verantwoordelijkheid voor Vlaamse, Brusselse en Waalse kant), hou die financiën gezond (blijkbaar moeilijk voor het franstalige deel) en dan is de situatie gedeblokkeerd en kunnen we weer de gelukkige Belg uithangen in het buitenland zonder uit de lucht te moeten vallen bij vragen als “how’s the war in Belgium going?”.

In tegenstelling tot wat veel van de “protestacties” menen te moeten verkondigen vind ik niet dat het belangrijk is van gauw een mager compromis te moeten bereiken. Liever een deftig regeerakkoord dan nog eens 40 jaar elke tien jaar een politiek communautair probleem te hebben totdat België effectief barst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s