Moeilijk

Ik kwam net even in de keuken om een appelsien te eten, en bleek mijn zus er naar The Pink Panther 2 op VT4 te kijken. Sinds we de allereerste gezamenlijke aankoop van mijn ouders – een tv – recent vervangen hebben door een hipper en platter (maar wel breder) toestel, kunnen we in de keuken ook VT4 aanschouwen. Handig als de zenders elkaar weer aan’t beconcurreren zijn met uiterst interessante uitzendingen. Geen ruzie meer tussen vader en dochter, of tussen broer en zus. De ene kijkt in de living, de andere in de keuken.

Terug naar The Pink Panther 2. De scène die zich net afspeelde was tussen Inspector Clouseau (rol van Steve Martin) en een etiquette-beheerster (ik vermoed de actrice diie Fraulein Dinges vertolkt in Austin Powers). Clouseau had net tegen een dame gezegd dat ze er sexy uitzag, en hij kreeg dus van de etiquette-madam onder zijn voeten. Naar het schijnt mag je dat dus niet zeggen tegen een dame.

En dan vraag ik mij wat de impact daarvan is. Gaan mijn zus en bij uitbreiding het nog kneedbare vrouwelijke deel van de kijkers nu elke jongen die “je bent knap” zegt aanzien als een ongemanierde boer? Zouden er jongens zijn die door zo’n scènes niet meer riskeren van “amai, gij zijt eigenlijk wel een lekker ding”, laat staan “amai, ge ziet er goed uit” te zeggen tegen een knappe vrouw? Beïnvloedbaarheid, zeer interessant en volgens mij niet te onderschatten.

Maar nu ook weer niet te overschatten. ’t Is niet omdat iemand first person shooters speelt dat hij (of zij!) een halve school zal afslachten. Noch is het omdat Sarah Palin een target list van te herwinnen zetels (geïdentificeerd door de zitters) dat zij of haar directe medewerkers die mensen zou beginnen afknallen. En toch lijkt de goegemeente te denken dat het recentelijk neerschieten van Representative Gabrielle Giffords (haar profiel voor de fact freaks) de schuld is van Palin. Of haar toch uit te maken voor dom, incompetent wijf.

Sarah Palin's reclame (note the crosshairs!)

Sarah Palin's reclame (note the crosshairs!)

One down...

One down... (gevonden op Twitter)

Woorden hebben effect. Een mop kan ook collatoral damage brengen. Elke actie kan meerdere reacties uitlokken. Denken we daar aan, aan die onvoorziene reacties die onze daden of woorden kunnen hebben? Zo ja, worden we dan niet verlamd uit schrik voor de meest erge gevolgen? En zo nee, trekken we ons dan iets aan van die voor het leven geschonden jongen die zijn gevoelens niet meer kan duidelijk maken aan meisjes? Durven politici nog hun to-do-lijstjes te verpakken in een assertieve promotiecampagne? En wat met de mensen achter Wikileaks? Ook zij brengen mensen in gevaar. De VS brengen nu al de in de gelekte documenten vermelde mensen in veiligheid. En Wikileaks zelf voert de aanpassingen die de helpende pers gemaakt heeft door in de brondocumenten.

Verantwoordelijkheid nemen, ’t is moeilijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s