Den goeien ouwen tijd

Vroeger? Vroeger was’t leven simpeler. Vroeger, dat was den tijd dat je een vliegtuig kon ontwerpen en de lucht in krijgen in een dik jaar ofzo. Toen de wereld nog echte helden achter de schermen had, mensen die iets konden maken en innoveerden. Zo eentje was Kelly Johnson, de eerste teamleader van Skunk Works, de geheime R&D afdeling van vliegtuig- (en nog veel meer) bouwer Lockheed.

Kelly Johnson en de Lockheed Electra

Kelly Johnson en de Lockheed Electra

Nog zo eentje, uit dezelfde Skunk Works stal, is Ben Rich: hij was een collega en opvolger van Kelly Johnson. Thermodynamica-held en bezieler van de stealthtechnologie voor vliegtuigen.

En dan is er nog luchtvaartingenieur, projectbeheerder en testpiloot luitenant Benjamin Kelsey. Hij was eigenlijk de drijvende kracht achter heel wat projecten uitgevoerd door onder andere bovenstaande heren: zonder zijn vragen naar innovatie (op vlak van vleugels, gebruikte materialen en motoren) zou die innovatie er nooit gekomen zijn!

Ben Kelsey

Ben Kelsey.

In de jaren ’30, ’40, ’50 en ’60 kreeg je nog op een jaar (of twee) een vliegtuig ontworpen en in de lucht. Tegenwoordig mag je al blij zijn dat het minder dan 10 jaar duurt! De Airbus A380 is 11 jaar in ontwikkeling geweest, de Airbus A400M is al sinds 1982 in de, euh, pijplijn! Maar goed, misschien ligt dat aan de natuur van Airbus en EADS.

One thought on “Den goeien ouwen tijd

  1. En nog erger! Er worden zelfs vliegtuigen uit de lucht gehaald zoals de concorde! Die had ik best wel kunnen gebruiken om snel van en naar Seattle te vliegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s