Gewichtsverlies

In 2009 ben ik door mijn loop-escapades net geen 8 kilo kwijtgeraakt (van 130 naar 122,5 kg). De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de nodige warme klederdracht en het vele stappen in New York een aandeel van 2,5 kg hebben (die er ondertussen weer is bijgekomen). ’t Is eens wat anders dan bijkomen tijdens de eindejaarsperiode (vorig jaar was het de moeite).

Het is de bedoeling dat ik in 2010 ook verder werk aan gewichtsverlies. De komende weken waag ik me daarom, in afwachting van sportvriendelijker weer, aan het nieuwe programma van de Weightwatchers. Elk stuk voedsel heeft een hoeveelheid energie in zich. Het nieuwe programma houdt rekening met het (vermeende) feit dat uw gewicht afhangt van de hoeveelheid energie die overblijft nadat het ingenomen voedsel is verteerd (vertering vraagt immers ook energie) en zich dus, omgevormd in vetten e.d., opstapelt in je lichaam. De mensen van Weightwatchers hebben die restwaarde aan energie berekend, omgezet naar mensvriendelijke getallen (genaamd ProPoints), en dan een budgetformule bedacht. Deze budgetformule berekent, op basis van je gewicht, lengte, geslacht en leeftijd, je dagelijks budget aan op te nemen ProPoints, en geeft ook een wekelijks budget van zogenaamde vrije ProPoints. Het dagelijks budget moet je opdoen, en het wekelijks budget mag je spreiden (bijvoorbeeld eens gaan eten met vrienden, of wat pintjes drinken in’t weekend). Flexibel dus!

Verder wordt voedsel dat verzadigend werkt (zoals bananen) aangemoedigd: je mag er zoveel van eten als je wil, terwijl er een cap van 5 of 7 ProPoints opzit (normaal moet je per portie rekenen: bvb voor 3 ProPoints per portie van iets verzadigend, dan mag je 5 of 7 ProPoints aanrekenen voor 3 porties ipv 9!).

Fruit en groenten komen gratis, net als water en zelfs Cola Light of Zero!

Voor iemand van mijn grootte komt dat dagelijks budget op 63 ProPoints uit, en het weekbudget is 49 ProPoints. Moet je weten dat het voor mensen met normale lengte 29 respectievelijk 35 ProPoints is!

Vandaag was mijn eerste dag met dit dieet, en wat blijkt: op 2 chocoladewafels na eet ik doorgaans nog wel tamelijk “gezond”. Hell, ik moest zelfs moeite doen om die 63 ProPoints op te krijgen! Heb dat vandaag opgelost door vanavond nog een paar boterhammen met kaas te eten.

Morgen probeer ik er een uitgebreider ontbijt bij te doen, zodat ik ’s avonds geen boterhammen moet eten om mijn budget op te krijgen… 🙂

Bon, spuit uw dieetgal maar in de comments!

12 thoughts on “Gewichtsverlies

 1. Eens je terug aan het sporten bent zal het allemaal wel heel vlot gaan denk ik. Tussen januari en september vorig jaar ben ik van 93 kg naar ongeveer 78 kg zonder een dag te dieëten. Enkel door te fietsen. Jammer genoeg had ik tussen september en eind december niet veel meer gefietst en was mijn gewicht opnieuw naar 87 kg gestegen, want toch nog altijd 6 kg lichter was dan een jaar voordien.

  dus ik wens je veel succes met je dieetpogingen.

 2. Naar het schijnt verbrandt je lichaam meer calorieën bij het verteren van selder dan dat er calorieën in zitten. Dit is gewoon een must-have dieetgroente (met lekker vette calorierijke dips uiteraard). Het neveneffect is natuurlijk dat je er ongelooflijk geil bij loopt 😉

 3. Veel succes ermee!
  Ik ben er vorige week ook mee begonnen, hopelijk werkt het ook 🙂
  Maar zoals Wim zei: ik denk ook dat sporten bij diëten hoort! Maw: Bewegen dus! (dat zal voor mij toch wel wat moeite kosten denk ik)

 4. En ik dacht dat het met komkommer hetzelfde is – ook een zeer calorieverbrandende groente.

  Maar hoe groot ben je eigenlijk, Boskabout?

 5. Ik heb zelfs geen weegschaal in huis! De enige keer dat ik mijn gewicht weet, is bij m’n jaarlijkse controle in het UZA. Ik ben ongeveer even lang als Boskabout, wat zou dan volgens de Weightwatchers mijn ideale gewicht moeten zijn? Volgens mij zit ik daar onder, dus waarom zou ik aan sport doen en nóg meer afvallen? Voor iemand mij verwijt dat ik een luxeprobleem heb: ik vind dat dus zelf helemaal niet leuk…

  @Mike: konijn schijnt nog zo’n caloriejouleverbrander te zijn. Er zijn verhalen bekend van trappers in het Wilde Westen die omkwamen van de honger omdat ze leefden van een dieet van uitsluitend konijnen.

 6. Allen: merci!
  Wim: terug gaan lopen zal het inderdaad versnellen. Misschien kom ik wel met de fiets naar het werk, brengt nog eens money in the pocket op ook! 😀
  Mike: ik weet dat ananas (in eigen vocht!) ook meer energie kost om te verteren dan wat er in zit. Maar extra geilheid kan geen kwaad. ^^
  Saravdv: succes! Sporten zal wel lukken, schrijf je in voor een loopwedstrijd van 5 km en train ervoor. Daarna 10 km… 🙂
  D: 1m98.
  Amedee: ik dacht minimum 78, maximum 98 (is wss BMI 18 – BMI 25).

 7. Het belangrijkste is nog steeds een goed evenwichtig dieet met veel groentjes en fruit en genoeg beweging. Dus eens dat dat lopen er terug zal bijkomen, gaan de kilo’s er af vliegen! Vliegen zeg ik u!

  In ieder geval veel succes er mee!

 8. Gisteren voor de eerste keer in 2,5 jaar nog eens op een weegschaal gestaan, en ’t is 78,75kg ofte een BMI van 20,7. Yay! De eerste keer dat m’n BMI boven de 20 is.
  ’t Is officieel: ik ga nog altijd niet diëten of aan sport doen. :-p

 9. Als ge wilt vliegen, dan moet ge Red Bull drinken… Of dat probeert de reclame ons toch wijs te maken.

  Ik weet wel niet hoeveel punten zo’n Red Bull is. 😉

 10. Amedee: niks doen wat ge niet leuk of de moeite vindt!
  Kathleen: een blik Red Bull is 3 ProPoints waard, dat kan er nog wel af… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s