Voorspellingen voor 2010 (1)

Netlash doet al een jaar of twee voorspellingen voor het volgende jaar. Vandaag liet hij weten dat die user generated content (UGC) nog tot 6 december mocht binnen sijpelen. De vraag is natuurlijk: wat voor een voorspellingen? Over het internet? Over het weer? Over de politiek? Over de maatschappij? Ik gok dat het juiste antwoord “alles wat met ICT te maken heeft” is.

Omdat ik er niet in zal slagen om tegen 6 december een hoopje voorspellingen verzonnen en uitgeschreven te krijgen, zal ik er (hopelijk) een blogpostreeks van maken.

1. Mobiel internet wordt éindelijk mainstream

Na drie jaar bereikt internet op de gsm ook de gewone gebruiker: Mobistar biedt sinds kort pakketten aan om 300 keer per maand Facebook en/of Netlog te bezoeken. Base heeft recent hun data-abonnementen gevoelig van prijs verlaagd, en in 2010 zou hun 3G netwerk operationeel moeten zijn. Tegen eind 2010 mag je verwachten dat je niet meer de enige in de familie zal zijn die mobiel het internet kan raadplegen.

Een belangrijke hindernis is het ontbreken van goedkope, deftige handsets die de desktop-experience (YouTube, …) naar de gsm brengen. Ik verwacht (hoop!) dat in de eerste helft van 2010 het Android-platform gematuriseerd is, en dat Adobe’s Flash Player eindelijk beschikbaar is voor de mobiele WebKit-browsers. (Hopelijk heeft RIM tegen eind 2010 een WebKit-port klaar voor het Blackberry-platform.)

Advertenties

3 thoughts on “Voorspellingen voor 2010 (1)

  1. Deze heeft bij mij ook alvast een plaats gevonden in mijn lijstje. Vorig jaar werd al verkondigd dat het zou doorbreken, maar meende toen al dat het nog voor de lucky few zou zijn. Ondertussen zie ik steeds meer mensen van diverse leeftijden overstappen naar een abo met mobiel internet gezien het betaalbaarder en interessanter wordt. Dit gaat uiteraard gepaard met de adoptie van smartphones. Blackberries, iPhones, HTC’s, Omnia’s,… je ziet ze soms bij de vreemdste personen opduiken, terwijl ze nog geen mobiel internet hebben. Ze ontdekken echter snel dat het necessary evil voor hen wordt.

    Hieraan gekoppeld zal het interessant worden om te zien hoe mobile payments zich verder ontwikkelen en in welke mate developers ook rekening gaan beginnen houden met mobile versies van sites, aangezien het meerendeel nog niet voorzien is voor mobiele surfers. Die ‘desktop-experience’ die je aanhaalt zal ook essentieel worden in de verdere ontwikkeling daarvan. My two cents, maar ben volkomen akkoord met deze 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s