Moeilijk

In de Jobat van afgelopen weekend stond er een tamelijk interessant interview met Peter Samyn, hoofd Personeel en Organisatie van de FOD Volksgezondheid (en ook HR-manager van het jaar 2009). Het ging over de besparing van 125 miljoen euro op de personeelskosten bij de overheid en het verhogen van de efficiëntie. Ik ga enkele passages citeren, voer tot nadenken voor jullie…

Het huidig probleem van de overheid is ontstaan in de jaren 70 en een eerste stap naar betere efficiëntie:

In de jaren ’70 heeft men massaal werklozen gedropt in de administratie onder het motto ‘hou ze nuttig bezig’. Een organisatie zoekt dan ook manieren om dat te doen. Nu opeens efficiënter werken, doe je niet zomaar door de budgetten te verlagen. Je moet nadenken hoe de processen efficiënter te maken, personeel polyvalenter maken, … Investeren in personeel en organisatie lijkt mij de grootste prioriteit. Daarnaast moeten we zoeken naar shared services [diensten die in elke FOD zijn centraliseren in één aparte dienst voor alle FOD’s] en outsourcing.

Ik ben geen fan van outsourcing. Projecten moeten uitgevoerd worden door mensen die geen kennis hebben van de business, wat dus resulteert in slechte resultaten. Verder is outsourcing nogal duur: een consultant kost al gauw 500 euro bruto per dag (da’s 10.000 euro per maand!).

Over het gebrek aan integratie:

De verdienste daarvan [Copernicus] was dat het een geïntegreerd plan was. De kerntaken van de overheid, de rol van de politiek tegenover de administratie, de hele beheerscyclus, … Dat werd allemaal in vraag gesteld. Dat geïntegreerde is nu volledig zoek. De regering neemt initiatieven zonder de consequenties, het grote geheel te bekijken. De logica is puur budgettair gericht. Dat debat mis ik trouwens niet alleen op federaal vlak, maar ook op het niveau van de gewesten en gemeenschappen. Gebeurt er geen dubbel werk? Die vraag wordt nauwelijks gesteld.

Dit is een zeer terechte vraag. Het is ook niet evident om “dubbel” werk te vermijden hoor. Elke werkgever heeft bijvoorbeeld andere regels om zijn personeelsbestand te beheren…

Sowieso iets om bij stil te staan. De rol van de overheid is iets wat permanent ter discussie staat. Ik zal er dus geregeld een stukje van toelichten.

2 thoughts on “Moeilijk

  1. En oh my over dat “dubbel werk”. Ik stel mij dagelijks de vraag wat het federaal niveau (niet) doet en wat het Vlaamse (niet) doet of zou moeten doen… Prrr. En dan die twee tegenover mekaar. Moeilijk hoor. Zeker in de dagelijkse praktijk.

  2. Strikt genomen zou er geen dubbel werk mogen zijn (hoogstens een federale vertegenwoordiging van een beleidsdomein op Europees niveau). Jammer dat onze federale structuur in de praktijk tegenvalt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s