Het grote probleem van al dat ros geld

Het fundamenteel probleem van de stukjes van 1 en 2 eurocent (a.k.a. “ros geld”) is hun gebrek aan circulatie. Ze worden opgepot in allerlei flesjes en potjes, maar uitgeven wordt amper gedaan (zelfs ne bedelaar smijt ze achter uw rug terug in de vergeefse hoop u eens goed geraakt te hebben). 

Voor de komst van de euro had men hetzelfde voor met de stukken van 50 centiem. De handelaars en een deel van het grote publiek zijn vragende partij voor het behoud van die muntjes (prijsverhogingen enzo). Het probleem is echter dat die muntjes vooral bij de consument blijven. Ze worden niet teruggegeven aan de winkeliers. Geen circulatie dus.

Een ander probleem is dat de kostprijs voor de banken om

  1. de stukken van 1 eurocent,
  2. in rolletjes te stoppen en
  3. opnieuw in omloop te brengen,

hoger is dan – jawel – 1 eurocent. Met als gevolg dat de Koninklijke Munt, op vraag van de handelaars die niet konden teruggeven, de voorbije jaren meer en meer stukken van 1 en 2 cent op de markt heeft gebracht. Helaas bleek dit weinig veranderd te hebben aan het probleem: de ciculatie is nooit echt op gang gekomen.

In 2009 zal de Munt nog tien miljoen muntjes van 2 eurocent en twintig miljoen stukjes van 1 eurocent slaan, maar het scenario waarbij dit de laatste keer zou zijn, klinkt steeds luider. Finland houdt zich aan de door de EU voorgeschreven aantallen, en Nederland is al twee jaar na de introductie van de euro gestopt met het aanmaken van nieuwe muntstukjes…

De 1 en 2 eurocenten gemaakt in België vormen ongeveer een derde van de totale productie van Belgische euro-muntstukken (iets van een drie miljard in totaal). Stopzetten van die activiteit zal uiteraard gevolgen hebben voor de Koninklijke Munt, voor het budget, en bijgevolg ook voor het personeel (dat dan verkast zal moeten worden naar andere departementen).

3 thoughts on “Het grote probleem van al dat ros geld

  1. Moest er nu een goeie manier zijn om die in te zamelen, de mensen zouden er blij aan meedoen. Dat de scouts ipv koekenverkoop rosse centjes ophaalt. Iedereen wil ervan af, en vele kleintjes maken een grote. Rosse centjes voor het goeie doel, ik zie een gat in de markt!

  2. heb hier ook nog een bakske staan. Af en toe smijt ik er wat in mijn ‘sjakosj’ en dan kan ik een tijdje gepast betalen. Zo plezant als iets 4€46cent kost en ge kunt da gepast betalen want ge hebt nog een los eurocentje zitten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s