Feedreaders killed the blog stars

Sinds ik een feedreader gebruik om blogs te lezen, merk ik dat het design – daarmee bedoel ik het uiterlijk van een blog – van luttel belang is. Op zich is dat positief, dat wilt zeggen dat de inhoud primeert.

Al is dat voor sommige blogs niet noodzakelijk het geval. Kijk maar eens rond op bijvoorbeeld Wolf’s Little Store. Je komt er terecht op een blog die zowel inhoudelijk als esthetisch de moeite waard is. Elke blogpost kan er anders uitzien, dus blader er eens door. Tip: gebruik de toetsen “j” en “k” om te navigeren tussen de posts. Hip!

Maar met een feedreader zie je het design van een blog niet meer, tenzij je doorklikt (wat je dan natuurlijk niet mag vergeten…). En da’s jammer. 

Nog een nadeel van een feedreader te gebruiken: het updaten van m’n blogroll (die resem links rechts op m’n blog) gebeurt veel minder frequent. Als ik een nieuwe blog tegenkom, dan smijt ik de URL ervan snel in Google Reader, en daarmee is de kous af. Dit heeft natuurlijk z’n weerslag in allerhande concepten (zoals Google Rank, ongetwijfeld ook MetaTale). Verder zal de mens achter de andere blog niet doorhebben dat ik hem lees, of niet blozen omdat ik naar hem link (niet dat die blogger moet blozen hoor).

En dan zwijg ik nog van het feit dat je zeer snel een slaaf wordt van die feedreader: in koeien van letters laat ie weten hoeveel posts je nog niet gelezen hebt. Evil evil evil (voor koppigaards en nul-freaks gelijk mezelf)!

7 thoughts on “Feedreaders killed the blog stars

  1. ik gebruik geen feeds. Ik surf wel wat rond als ik daar tijd en zin voor heb. Ik vind het jammer dat feedlezers vaak geen effect hebben op de statistieken. Hoeveel lezers heb je dan? Ik wil dat weten. En ik hou wel van de layoutjes…. Maar ik ben feeds ook nog niet gewend. Misschienmoet ik me er gewoon eens aan wagen?

  2. Groot gelijk! Dit speelde ook al eventjes in mijn hoofd, maar is nooit tot op mijn blog geraakt. Tijd om mijn blogroll ook eens te updaten, want daar staat maar een fractie in van de blogs die ik effectief lees.

  3. @mchlr: op m’n Mac zit ik nog in het Safari-stadium. Het zal er wel eens van komen dat ik Firefox installeer hoor. Bedankt voor de tip!

    @lucie, Jan, werkmens: leuk dat er nog gelijkgestemde zielen zijn 🙂

    @ysabje: er bestaan oplossingen voor die statistieken hoor. Feedburner is er eentje. En bij WordPress.com zijn ze geïntegreerd (als ik me niet vergis, de zogenaamde “syndicated” views). Importeren vanuit blogspot gaat pijnloos! 😉 Voor mijn part mag je je gerust eens wagen aan Google Reader 😉

  4. @ysabje: Google Reader vertelt je hoeveel lezers een bepaalde feed heeft. Bovenaan rechts vind je ‘show details’ ter hoogte van Mark All As Read. Klik en je ziet de stats voor die feed. Nifty.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s