Let’s talk about money-stuff

De beurzen zijn zwaar aan het crashen, vooral de financials-aandelen hebben het zitten. In Amerika hebben de parlementairen resoluut gekozen voor de vrije markt, en zodoende het voorstel om 700 miljard dollar in noodlijdende banken te steken afgekeurd.

Dichter bij huis heeft na Fortis nu ook Dexia het vlaggen: zwaarste koersval ooit (-30%), wat dus wel kan tellen. Opportunisten met wat geld op overschot doen er waarschijnlijk goed aan om nu aandelen te kopen van die twee bedrijven.

Maar – er is altijd een maar aan verbonden – zou dat echt wel zo’n goed idee zijn? BNP Paribas, een Franse bank, wou amper 1,6 euro geven per Fortis-aandeel. Dit wil dus zeggen dat aan de huidige koers van een 4 à 5 euro per aandeel, het aandeel overgewaardeerd wordt door de markt.

Een kritische lezer zou natuurlijk kunnen opmerken dat BNP Paribas expres een te laag bod uitbracht omdat het Fortis eigenlijk niet wou overnemen. Who knows?

Alleszins: weird stuff met die Fortis. Het bedrijf maakt pokkeveel winst, dus er scheelt iets ferm. Waarschijnlijk speculanten, evil analysten, of wie weet: een complot van de Russen/Chinezen/Nigerianen?

Time will tell!

3 thoughts on “Let’s talk about money-stuff

  1. Roddels of niet. De boel is serieus om zeep. Dat komt ervan als je (en dan heb ik het over een systeem en niet gewoon over Fortis) korte termijn denkt en ontransparant handelt met iets wat toch wel belangrijk is voor de mensen (die à propos de fluel leverden om deze markt zo groot te maken): hun centen. Ik zie hetzelfde gebeuren bij mijn werk wanneer er bedrijfssluitingen en fusies aan te pas komen. Vertrouwen is een tricky zaak. En daarin moet je investeren. Anders is er vroeg of laat stront aan de knikker en gelooft niemand je aankondigingen nog. No matter what.

    Eén geluk hebben we echter wèl. De Belg is tam, erg tam 😉

  2. Damn proud of it! 😉

    Maar even serieus nu: vertrouwen is inderdaad zeer belangrijk, niet alleen in het systeem, maar ook in de mensen die het systeem draaiende houden. Vergeet ook niet dat de beurskoers niet direct gekoppeld is aan de mensen van het bedrijf, maar aan de kopers en eigenaars van de aandelen. Maar de werking van de beurs is misschien stof voor een blogpost :-).

    Uiteindelijk moet je maar niet zo ‘lomp’ zijn om je aandelen aan een te lage prijs te verkopen (wat een gevolg is van – onterecht – geen vertrouwen hebben in een herstel van die koers).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s