Godverdomse dagen op een godverdomse bol (boekbespreking)

Het boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol geschreven door heerschap Dimitri Verhulst was een cadeautje dat afgelopen week bij de Humo zat. Zodus verkreeg ik el cheapo een stuk proza van 186 bladzijden lang. Laat me – vooraleer ik aan de review begin – nog even toe om te zeggen dat dit het eerste fictie-boek is dat ik in de afgelopen zes jaar gelezen heb.

Waar gaat dat vervloekt boek nu over?  Niet moeilijk: het vat de lessen geschiedenis van het middelbaar samen in iets minder dan 200 bladzijden, te beginnen vanaf de eerste wijsheid die in het boek te vinden is: “Alle begin is moeilijk.” OK, wijsheden kreeg een mens niet echt in de lessen geschiedenis.

Alle gekheid op een stokje: het boek begint dus aan zijn verhaal ongeveer op het moment dat onze voorouders uit het water kropen. Misschien is het een metafoor voor ieders geboorte…

De geschiedenisles die het boek is, leest als een trein. Da’s handig, zo geraak je als lezer niet gefrustreerd omdat het niet vooruitgaat. Wat je wel kan frustreren, is de confrontatie met het “dierlijke” van de mens. Ik vond het dikwijls grappig (onder het motto: “it’s funny coz it’s true“).

Een mogelijk minpuntje is dat het vooral vanuit Europees standpunt geschreven is: een Chinees of Rus zal de tekst misschien minder kunnen vatten. Maar die mensen lezen ook geen Humo, so no problemo!

Een ander minpuntje is dat het verhaal stopt kort na de Tweede Wereldoorlog. Net zoals mijn lerares geschiedenis 6 jaar terug ook stopte bij de Tweede Wereldoorlog (en enkel nog wat vertelde over de oprichting van de VN, NAVO en EU)… Wat erna gebeurde is misschien stof voor de sequel?

13 thoughts on “Godverdomse dagen op een godverdomse bol (boekbespreking)

  1. Amaai, snel gelezen dan als hij pas vorige week bij Humo zat! Ook tijd teveel zeker 😉
    Is het een aanrader of niet?

  2. Het boek is zeker de moeite, en leest als een trein. Ik denk da’k het in 6 of 7 “sessies” heb uitgelezen. (maar misschien moest ik mijn schade van 6 jaar _geen_ boeken lezen inhalen ;-))

    Het boek is aangenaam vertier: een tamelijk speciale vorm van humor en cru-heid, maar ik kon die vorm wel appreciëren :-). Sommigen vinden bepaalde passages confronterend, maar ik nam er alleszins geen aanstoot aan. Dus voor mensen zoals mezelf is het zeker een aanrader! 😉

  3. net uitgelezen vandaag.
    grappig boekje. leest vlot, en je krijgt er nog een hoop gratis trivia bij ook.

    aanrader !
    ben onmiddellijk in “de helaasheid der dingen” begonnen na het lezen van de laatste pagina.

  4. @duivvv: ik ben het ook aan het overwegen, al heb ik mijn 6-jaarlijkse dosis proza al wel gehad 😉

    @yab: zeker, geen probleem. Misschien kom ik het zaterdag in de bus steken, misschien het weekend daarna pas (’t is dus afhankelijk van wanneer ik nog eens in Leuven passeer ;-))

    @maarten: Fonetisch schrijven getuigt ook niet van veel niveau in pacht hebben… (I kid, I kid :-p)

  5. Knap boekje, maar ivm de stelling van Pythagoras: “de som van het kwadraat van de schots en scheve zijden = het kwadraat van de rechte zijde”. Ik dacht dat de stelling als volgt was : in een rechthoekige driehoek is het kwadraat van de lengte van de hypotenusa (schuine zijde) gelijk is aan de som van de kwadraten van de lengtes van de 2 rechthoekszijden. Dus Verhulst is ff fout. Ook wat de Romeinse keizers betreft: De Verhevene (Augustus) wordt helemaal niet door zijn vrouw vergiftigd. En na een aantal keizers wil er geen meer keizer worden zegt de schrijver, waarna men er eentje vanachter het gordijn moet sleuren. Dit is Claudius, die, zoals daarjuist fout bij Augustus werd genoemd, wel door zijn vrouw vergiftigd werd en deze keizer kwam dus voor onze vriend Nero, die in Godverdomse blijkbaar voor Claudius kwam. Een fijn boek, ik genoot ervan, maar hier en daar mocht wel wat beter gecontroleerd worden of de stappen doorheen de geschiedenis wel helemaal kloppen. Maar ja, het is dan ook maar een verhaal met hier en daar banden met de historie. Bouw er dus je geschiedenislessen niet op! Enjoy it!

  6. Er staan inderdaad hier en daar wat kemels in, maar zoals je zegt: het is een verhaal met hier en daar banden met de historie :-).

    Geschiedenis wordt op school gegeven door leraren met kennis van zake *kuch*. 😉

  7. Hmm nu alleen nog uitvinden of ik zo’n mens als jij bent 🙂 Maar zo te horen ga ik het ook wel de moeite vinden

  8. GODVERDOMSE!!
    ik lees dit nu pas, en nu ben ik te laat om deze Humo + nog aan te schaffen!

    JB

  9. @JB: Het leven is ne strijd ;-). Misschien kan je het nabestellen bij Humo, of vinden in een of andere krantenwinkel…

    @Nina: ik ben benieuwd of je het ook de moeite zal gevonden hebben 🙂 (wat ne zin!)

  10. Ik denk niet dat Verhulst heeft gezegd dat het over Augustus gaat, of heb ik over de naam gelezen in het boek???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s